Parts Components
Image default
Business / Automotive

Geschiedenis Nederlandse televisie

In onze samenleving is TV niet meer weg te denken. Vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week is er altijd wel wat op de tv te zien. Maar pas sinds enkele jaren kun je het bizar nieuws om 8 uur op de tv zien. Vroeger waren er namelijk alleen bepaalde tijdspunten waar je naar tv kon kijken zoals bijvoorbeeld de hele woensdag middag en avond. De andere dagen was er gewoon geen tv beschikbaar. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de tv zenders moet je deze blog snel verder lezen want wij gaan je wat meer vertellen over de historie van de Nederlandse Televisie.

De Nederlandse televisie is onder verdeeld is de publieke omroep en de commerciële omroep. De publieke sector ontvangt geld van de overheid en de commerciële sector ontvangt geld van hun reclame inkomsten. Bij de commerciële sector is het dus belangrijk om zo veel mogelijk geld binnen te krijgen via de reclames. In de jaren 30 werd er geëxperimenteerd met televisie uitzendingen. Door de Tweede Wereldoorlog liep dit enige vertraging op en zo werd er pas in 1948 voor het eerst tv uitgezonden. In 1951 kwam de eerste officiële tv uitzending uit de studio van Irene. Later werd de studio vernoemd naar NPO 1 en bestaat tot de dag vandaag. Uiteindelijk kwamen de volgende omroepen: AVRO, VARA, KRO, NRCV, V.P.R.O.

In 1967 veranderde, kwam er eindelijk kleur in de tv wat de programma’s veel levendiger maakte. Daarnaast waren er meer mogelijk heden voor zenders die hier benoemd zijn om zendtijd te krijgen.  Zo kwam er steeds meer en meer zendtijd op tv. Maar alles veranderde sinds 1989. De eerste commerciële zenders kwamen op tv. De omroep heette RTL Veronique. Zij moesten programma’s uitzenden via een ander land, omdat commerciële zenders verboden waren. Het nieuws vandaag kon dus eindelijk van twee omroepen komen en niet alleen vanuit de publieke sector.

https://www.redactie24.be/