Parts Components
Image default
Bedrijven

Lintzaagmachines voor metaal zijn veelzijdiger dan je denkt

Een lintzaag, ook wel bandzaag genoemd, wordt gebruikt voor het zagen van staal, aluminium, ijzer en andere metalen. Deze machines zijn uitermate geschikt om zeer lange zaagsneden mee te maken of om materialen met een grote dikte te zagen. Ze zijn dus onmisbaar in een werkplaats. 

Tips om de juiste metaal lintzaag te kiezen

1. Wat zijn de toepassingen?

Welke zaagwerken wil je uitvoeren? Rondzagen, langszagen, afkorten of verstekzagen? Deze keuze bepaalt welke bandzaag voor jou het meest geschikt is. 

2. Welk materiaal ga je verwerken?

Verder speelt het materiaal een rol. Om welke metaal gaat het? Welke vorm/afmetingen heeft het? En hoe dik is het materiaal. Dit alles bepaalt of je een lichte of een zware machine nodig hebt. 

3. Mobiel of stationair?

Wanneer de lintzaag op een vaste plek komt in een werkplaats koop je een stationair model. Maar sommige vakmannen hebben een mobiele lintzaag nodig om mee te nemen naar een werf. Ook hierin zijn er verschillende keuzes.

4. Welke bediening is er nodig?

Lintzaagmachines zijn verkrijgbaar in diverse types. De handbediende modellen zijn het goedkoopst. Hierbij moet je manueel het materiaal vastklemmen en de zaag bedienen. Deze machines zijn perfect voor wie sporadisch moet zagen. Daarnaast zijn er ook halfautomatische bandzagen. Die vragen veel minder handelingen. De motor begint automatisch te draaien, het materiaal wordt geklemd, het materiaal wordt gezaagd en nadien wordt de klem weer geopend. Enkel het materiaal doorvoeren moet je nog handmatig doen. Dat is niet het geval bij volautomatische lintzagen. Die zorgen voor een nog hogere productiecapaciteit.