Parts Components
Image default
Woning en Tuin

Automatische deuren voorkomen de verspreiden van virussen

De ideale aanpak om de overdracht van het coronavirus en andere virussen bij ingangen van gebouwen te beperken is de bediening van de deuren volledig handenvrij te maken. Hoewel automatische deurautomaten voor de meeste deurconfiguraties verkrijgbaar zijn, worden ze in gebouwen nog niet op grote schaal gebruikt. Ze zijn duurder dan handbediende deuren, maar ze zijn niet kostenverhogend.

Automatische deuren bieden verschillende voordelen, behalve dat ze de kans op overdracht van het coronavirus verkleinen. Ze maken het gemakkelijker voor mensen die een gebouw in- en uitgaan, vooral voor mensen die pakjes dragen. Ze verminderen het risico dat mensen geraakt worden door dichtslaande draaideuren of dat hun vingers beklemd raken tussen een deur en het kozijn.

Op plaatsen met veel verkeer zijn automatische deurautomaten duurzamer en minder storend voor de verkeersstroom. Hoewel ze niet onderhoudsvrij zijn, verminderen ze de spanningen die scharnierende deuren moeten doorstaan, vooral bij ingangen met veel verkeer of wanneer gebruikers de deur open blokkeren.

Er zijn vier basistypes automatische deuren – zwaai-, schuif-, vouw- en draaideuren. Beheerders kunnen elk van deze typen kiezen om de noodzaak van fysiek contact met de deur te verminderen, waarbij de keuze gebaseerd wordt op de beperkingen van de toepassing. Met de reeks relatief goedkope opties die beheerders ter beschikking staan, kunnen de meeste deuren – ook die van hout, metaal, of glas – van handmatige op automatische bediening worden omgebouwd.

Hoewel veel gebouwen automatische deuren hebben, zijn er maar weinig die echt aanraakloos zijn. De meeste automatische deuren vereisen een activeringsmiddel, zoals een sleutel, een toetsenbord, een drukplaat of een kaartscanner. Deze voorzieningen verminderen de noodzaak van lichamelijk contact tussen de gebruiker en het deurbeslag, maar nemen dat niet weg.

Beheerders hebben mogelijkheden om de deurbediening echt aanraakloos te maken. De eenvoudigste technologie-optie is de bewegingssensor. De meeste sensoren gebruiken infrarood, microgolven of ultrageluid om een voorwerp dat naar de deur toe beweegt te detecteren en de deurautomaat te activeren. Het bereik van de sensor kan ingesteld worden tot op 10 voet van zijn plaats.