Parts Components
Image default
Aanbiedingen

Etiquette, ook tijdens je sollicitatiegesprek

Als directeur van de International Butler Acadamy is Gonnie Klein Rouweler de geknipte persoon om je enkele etiquettetips mee te geven voor je sollicitatiegesprek. Een goede indruk levert je immers een sterk voordeel op en dat willen we toch allemaal als we voluit voor die ene perfecte baan gaan.

 

Een verzorgd uiterlijk en een goede hygiëne vormen de eerste elementen die wat extra aandacht verdienen. Netjes gestreken kleren, net gepoetste schoenen en een frisse adem zijn alvast een goede start.

Laat het initiatief aan de ander. Blijf netjes op je stoel zitten tot iemand je uitnodigt om mee te komen en laat ook het reiken van de hand van de ander afhangen.

Let erop steeds je beide voeten op de grond te zetten en hou je hoofd mooi rechtop in een hoek van 90 graden. Dit geeft een zelfzekere en stabiele indruk.

Oogcontact is absoluut belangrijk. Kijk diegene waar je mee praat steeds aan zonder evenwel te staren. Wanneer je een gesprek hebt met meerdere mensen, verdeel dan je aandacht en kijk hen allemaal ongeveer evenveel aan. Hierdoor vermijd je dat één van de mensen zich over het hoofd gezien voelt.  Wetenschappelijk bewijzen dat mensen sneller ontslag nemen zonder oogcontact en goede communicatie waardigheiden.

Een visitekaartje afgeven is steeds een goed idee. Het laat een professionele indruk na die gewaardeerd wordt. Maar ook je contactgegevens niet vergeten in jouw cv te zetten en in jouw motivatiebrief. 

Onthoud de naam van diegene aan wie je werd voorgesteld.

Omdat schuiven met een stoel niet aan te raden is, kan je beter de stoel een klein beetje optillen voor je gaat zitten of rechtstaan.

Let tijdens het zitten op je houding. Je doet er goed aan helemaal tegen de rugleuning te gaan zitten en niet te wiebelen. Hou je benen naast elkaar en let erop ze niet over elkaar te slaan. Wanneer je gesprekspartner aan het praten is geef je aan dat je aandachtig luistert door je hoofd schuin te houden. 

Open handen duiden op een open en ontspannen houding. Sla je armen dus niet over elkaar maar laat ze op je schoot of op de leuning van de stoel. Het maken van handgebaren zet je woorden extra kracht bij.

Probeer steeds te glimlachen, ook als het even moeilijker wordt. Dit duit op een positieve instelling.

 

Pas bovenstaande tips toe tijdens je eerstvolgende sollicitatiegesprek en je zal er zelf versteld van staan hoe zelfzeker je je zal voelen. En een zelfzeker gevoel straal je ook af op je gesprekspartners. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Oefen de tips even uit met iemand uit je omgeving en ontdek het zelf. Veel succes alvast.

 

Zoek je werk in Belgie? Vindazo helpt u graag in uw zoektocht naar juiste vacatures. 

 


 

online job board Ats Vacatures

 

https://www.vindazo.be/